La Recuperació de la varietat de vinya per la DO Pla de Bages / Joan Soler Playà
Soler Playà, JoanEn:
Dovella : revista cultural de la Catalunya Central. Manresa, núm. 127 (primavera-estiu , p. 36-38 : il. (
Dossier. La memòria popular de la vinya i el vi)
Les varietats ancentrals de vinya que han persviscut al Bages guarden una forma d'ADN els gairebé 2000 anys d'història del vi a la comarca. A la vegada, es tradueixen en diversitats de sensacions a l'hora de tastar vins. A mitjans de la dècada de 1990, coincidint amb la creació de la Denominació d'origen, el Bages esdevé pioner en la recuperació de varietats, enteses com a estàndard d'identitat de la zona vitvinícola. Aquesta tasca, que s'ha intensificat en els darrers anys sota l'impuls del Conselll Regulador de la DO, ha portat a investigar i posar en valor varietats com el picapoll, el mandó, la pansa, la pansera, les diverses varietats de malvasia, el moscatell d'Instanbul, el cap pelat o el negrelló.